Från lilla Gislaved till stora Italien och svenska A-landslaget
2015 var Oscar med som lagkapten och vann Sveriges första och hittills enda guld i U21-EM. Efter EM-succén blev Oscar värvad till Italienska Serie A. Efter en stark inledning på säsongen 18/19 råkade han ut för en höftskada som tvingade honom till operation och rehab här på GHP Ortho Center i Göteborg. Vi passade på att prata med Oscar när han var här:
Hur mår du Oscar?
– Jag mår bra. Operationen gick bra samtidigt som min rehab har gått väldigt bra från start fram tills nu. Inga bakslag alls utan vi har fått en väldigt bra utdelning på det vi har gjort. Jag hoppas kunna vara med från start när den nya säsongen drar igång igen.
Hur är livet i Göteborg?
– Fint! Vi har varit här i ett par månader nu. Varken jag eller tjejen är från Göteborg men jag måste säga att vi är väldigt, väldigt förtjusta i stan. Det känns som att vi har fått se Göteborg från sin bästa sida.
Vad fick dig att välja GHP Ortho Center Göteborg?
– När jag väl fick ont så pratade jag med Fredrik Bergström som tillsammans med Leif Swärd opererat mig tidigare. Efter det åkte jag hem för att få en analys och då såg man att det behövdes en operation direkt. Då sa jag till klubben att jag vill göra min rehab i Sverige. När det beslutet var taget så var det inte så svårt att välja med tanke på att även Johan Sandberg (fysioterapeut) finns här på GHP Ortho Center Göteborg.
Är det av trygghet man återvänder till svensk specialistsjukvård?
– I mitt fall så känner jag ett enormt förtroende för Johan och Fredrik. Jag har jobbat med dem tidigare, både i landslaget och U21 landslaget. Då blir det naturligt när man vet att de är specialister och att de kan sin grej. Sen underlättar det att de pratar svenska och att man vet att vi klickar bra på ett personligt plan samtidigt som att det finns ett stort förtroende. Då blir kommunikationen enklare och diskussionerna bättre mellan oss när vi lägger upp vår plan för rehaben. Men i grund och botten handlar det bara om vem jag tror är bäst, vem kan få mig att bli frisk fortast. Då var det inte så mycket att tveka på när det fanns en valmöjlighet att jag skulle kunna få köra här på Ortho Center, då var det solklart. Sen underlättar det naturligtvis att man också har kul på resans gång.
Får man som spelare alltid välja vart man ska opereras och köra sin rehab?
– Nej, det får man inte alltid. Men i mitt fall handlar det om att jag har byggt upp ett förtroende till klubben där de litar på att jag tar rätt beslut. I detta fallet var det väldigt enkelt, jag sa till Genoa att jag vill köra min rehab i Sverige, precis som jag gjorde när jag spelade i PSV. Vi hade ett bra upplägg där jag hade snackat ihop mig med Johan, Fredrik och Fredrik. Vi tre hade en väldigt bra plan och idé som jag presenterade för Genoa och som de köpte. De tyckte det var en bra ide att jag skulle få både opereras och sköta min rehab tillsammans med specialister från början till slut.
Johan Sandberg, fysioterapeut som med ett vakande öga följer varenda steg Oscar tar, fyller i:
– Det är kul att ha Oscar här, han har ett bra humör och höjer alla träningar här, även för alla runt omkring. Alla tränar mer när Oscar är här, alla blir peppade och tänker att ”shit, är det så man ska göra”
Oscar fortsätter:
– För mig var det solklart från början att åka hit, sen var det skönt att Genoa tyckte det var en bra ide. Det har varit väldigt viktigt att de har tillåtit mig vara hemma, det är verkligen inte någon självklarhet så det är jag väldigt tacksam för. Det är också en förtroendesak från Genoa, man vill visa att man kommer tillbaka starkare än tidigare och att man har gjort mer än de tror och förväntar sig. Att man visar att ”nu är jag redo”. Ni kan lita på att när jag åker hem så gör jag bra saker. Inte så att man kommer tillbaka och inte är ordentligt tränad, så det sporrar lite extra när man är här.
Vad är svårast med att vara skadad?
– I början är det mest skönt att bli av med smärtan och allt som gör ont hela tiden. Smärtan gör att man blir arg och frustrerad, lätt att man trampar lite snett mentalt. Sen när man väl kommer in i rehaben så är första veckorna mer ett glädjerus där man känner att något är annorlunda och på väg att bli bättre. Efter det är det lätt att komma in i ett lite mer dämpat läge när man är går tillbaka ner i ”källaren” igen. Man hamnar lite utanför laget samtidigt som matcherna pågår och man själv behöver gnugga på småsaker och inte alltid tar så stora steg. Då gäller det att ha lite pannben, att veta att det kommer ta ett halvår och kanske lite till innan man blir frisk. Det är lätt att stressa upp sig och att börja fokusera på fel saker. Men jag tycker ändå att jag har hållit humöret uppe.
Hur är det att tvingas spela skadad?
– Tyvärr låter man det lite för ofta gå lite för långt själv, man biter ihop fast man känner att man kanske inte borde spela. Man vill alltid sätta laget framför jaget och vill inte hamna i en situation där man känner att man sviker någon. Men säger jag till klubben att det inte går mer så lyssnar dem. Genoa har varit bra på detta från början. Men även här handlar det om att vinna tillit till klubben och vara professionell. Efter min senaste operation för ca 4 år sedan har jag nog inte missat en träning, så man får förtjäna förtroendet att kunna åka hem.
Hur ofta är man ”helt” skadefri under en säsong?
– Man har alltid något man känner av, någon smäll eller känning man har fått.
Hur följer Genoa upp dig och din skada?
– De var ju med här under operationen så de hade koll på vad som gjordes och pratade en del med teamet här. Jag har kontakt en gång i veckan ungefär, men sen ger det inte så mycket att ringa och höras av varje dag eller varje vecka heller. Utan så länge det inte blir några bakslag så har man inte alltid så mycket att berätta. Sen har jag varit nere på återbesök i Genoa där vi pratade igenom hur allt går och sådär. Så jag känner verkligen att de har brytt sig.
Lägger klubbarna och det medicinska teamet mycket tid på att förebygga skador?
– Ja det skulle jag säga. Jag har haft en väldig tur att få spela i klubbar som är väldigt professionella med stora medicinska team med bra inställning och stor kunskap. Sen skiljer det sig en hel del på filosofi mellan hur klubbarna arbetar, men de är engagerade och väldigt duktiga.
Vad skulle du vilja säga till yngre idrottande killar och tjejer som råkar ut för allvarligare skador?
– Ibland kan det vara svårt att sätta saker i perspektiv när man är yngre. Man kan inte identifiera sig enbart genom att man bara är en fotboll- eller bandyspelare. Om man gör det mår man ofta väldigt dålig när man åker på en skada, man måste hitta ett förhållande till sin idrott som är att ”jag satsar stenhårt på min idrott och jag älskar det”, men jag står och faller inte med en skada för då är det lätt att man hamnar långt ner i källaren, tappar motivation, blir negativ och ledsen.
Jag skulle vilja säga att man måste försöka hitta ett perspektiv till sin idrott och en stabil grund att stå på som person och människa. Man är i första hand en människa, i andra hand en hårt satsande idrottsman/kvinna. Om du får en skada så måste du jobba stenhårt för att komma tillbaka bättre än tidigare. Men i det läget är det också viktigt att ha något utanför själva idrotten. Det kommer tidpunkter under en rehab där det är tråkigt och jobbigt, då måste man inse att man är mycket mer än bara en idrottsperson. Du kan vara glad, skoja och lycklig trotts att du är skadad.
Även om du åker på skador när du är 14–16 år så är det ofta inte det som definierar om du blir bra i slutändan, såvida det inte är väldigt grova skador. Man måste inse läget, ”okej, nu är det som det är” och utgå från det. Man får inte fastna i negativa tankar utan ser det på längre sikt och över en längre tid. Men som sagt, det är lättare sagt än gjort. Men har du ork och motivation att ta dig ur en längre skadeperiod som 15 åring så har du stora möjligheter att ta dig långt även senare i livet.
Se det som en möjlighet istället för ett nederlag, under en längre rehab period får man ofta tid till att bygga upp kroppen och delar som man annars kanske inte hinner med.
Är du mer noga med att sköta om din kropp nu än när du var yngre?
– Jag har alltid varit seriös och haft en stor vilja och ett driv att bli bättre. Med åldern ökar såklart kunskapen och erfarenheten om hur man ska behandla sin kropp, men jag har alltid haft en vilja att träna så mycket det bara går, att träna på rätt sätt och att bli bättre har alltid sporrat mig.
Vad drömmer du om under din rehab?
– Jag vill komma tillbaka till den kvalitén jag hade innan, att kunna spela mig till ett nytt kontrakt och sen naturligtvis att få vara med och ta Sverige till ett EM nästa sommar. Det ser jag, och det är målbilden.
Att få vara med i ett EM och VM är helt enormt. Speciellt att få delta i ett VM, det var så mycket större på alla plan, en enorm upplevelse och en pojkdröm att få uppleva. Det är svårt att ta in hur stort det är att ha fått vara med och spela ett VM, speciellt när man är där men även nu efteråt. Förhoppningsvis kan man reflektera tillbaka mer när man lägger skorna på hyllan om vad man har fått vara med om. Det är svårt att njuta fullt ut när man är mitt i karriären, nu vill man ha mer, man vill ha nytt och man vill åstadkomma fler saker.
Till sist, vad vill du säga om GHP Ortho Center Göteborg?
– Jag har bara positivt att säga om Ortho Center. Från första stunden jag kom hit så har det varit bra. Det har varit professionellt, man har koll på grejerna, bra kommunikation och alla hjälps åt. De få gångerna Johan har varit upptagen med annat så steppar någon annan in och hjälper till istället. Det har varit enormt måste jag säga, verkligen all tacksamhet till Ortho Center och allt jag får med mig härifrån.