Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Ortho Center Göteborg endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot eller behandlar patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling.

Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, eller feber ber vi dig att kontakta oss per telefon.

Om du som patient inom en 14-dagarsperiod innan ditt mottagningsbesök/operation vet att du utsatts för smitta ber vi dig att kontakta oss per telefon.

Tel 031-81 82 50

Meniskskada

 

 

Meniskskada

Skador på meniskerna förekommer ofta bland idrottsutövare och särskilt inom kontaktidrotter, som handboll och fotboll. Meniskskador kan uppstå akut eller utvecklas gradvis över längre tid.

På varsin sida i knäleden sitter två små halvmånformiga skivor som kallas menisker. De är några millimeter tjocka och består av brosk och bindväv. Meniskerna fungerar som stötdämpare i knäet och gör knäet stabilare när man går, springer och hoppar. När en menisk skadas kan det uppstå sprickor eller att en bit lossnar. Meniskerna blir skörare med åren.

Symtom

Det vanligaste symtomet är starka, oftast stickande, smärtor i knät. Smärtan brukar ofta komma och gå, och förvärras som regel vid fysisk belastning. Menisksmärtor utlöses särskilt vid rotation av knäleden. Många patienter upplever därför att det kan göra ont att vända sig i sängen eller att gå i trappor.

Inom de första timmarna efter en akut skada svullnar knät och vissa kan efteråt märka att det knäpper i leden vid rörelse. Om små bitar av brosket har slitits loss eller menisken har rivits upp kan man få något som kallas låsningsfenomen. Det innebär att knät plötsligt låser sig och inte kan röras. En sådan situation är mycket smärtsam och bör undersökas hos läkare eller på sjukhus.

Operation

Vid större skador och hos personer med långvariga besvär kan ibland en operation hjälpa. Vid operation kan man antingen reparera menisken eller ta bort bitar av den. Vad man väljer att göra beror på hur menisken ser ut under ingreppet.

Prognos

Efter operation kan man vänta sig att knät återfår normal funktion efter fyra till sex veckor. Långtidseffekterna av operation är något osäkra.

Det är viktigt att vara klar över att meniskskador ökar risken för slitageskador senare i livet. Därför måste du vara försiktig vid fysisk aktivitet senare, så att du inte utsätter dig för onödiga risker för nya knäskador.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.