Knäledsplastik


Knäledsplastik

En av de vanligaste orsakerna till att man får en knäledsprotes är att man drabbats av artros. Varje år utförs
ca 15 500 knäledsplastiker i Sverige och ungefär 500 av dessa utförs hos oss på Ortho Center Göteborg.

Knäledsprotes

En knäledsprotes består av två ytor, som fästs på lårbenet respektive underbenet. Den nya ytan på lårbenet består av metall och på underbenet av metall och plast eller enbart plast. Protesdelarna fixeras i benet med bencement.

Operation

Vid operationen ersätter man de skadade ledytorna med konstgjorda. Operationen tar ca en timme och görs i regel med ryggbedövning och med en lätt narkos. Du kommer att få tillfälle att diskutera narkosmetoden med din narkosläkare. Ryggbedövningen innebär att du kommer att vara bedövad från midjan och nedåt och kan sitta i upp till 5-6 timmar efter operationen. De första 3 timmarna efter operationen kommer du att ha benen på en psoaskudde för att minska svullnaden i knän och underben.

Under och efter operationen uppstår en blödning i operationsområdet, vilket är normalt. Ibland blir det därför nödvändigt att få blodtransfusion. Om du som patient, av någon anledning, inte vill ta emot blod, ska du berätta det för din läkare.

Prognos

Syftet med operationen är smärtlindring och ökad funktionsnivå. Efter cirka ett år är 95 % av patienterna nöjda med sitt nya knä. Nio av tio patienter har kvar sin protes i över 15 år. Man kan själv påverka protesens livslängd genom att man t ex inte springer, hoppar eller lyfter tungt. Cykling, promenader, golf, simning och längdskidåkning är exempel på bra aktiviteter.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.