Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Ortho Center Göteborg endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot eller behandlar patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling.

Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, eller feber ber vi dig att kontakta oss per telefon.

Om du som patient inom en 14-dagarsperiod innan ditt mottagningsbesök/operation vet att du utsatts för smitta ber vi dig att kontakta oss per telefon.

Tel 031-81 82 50

Fotbollsvrist

Fotbollsvrist

 

Skademekanism

Fotbollsvrist är vanlig hos fotbollsspelare. Den kan också förekomma hos andra idrottare, men benämningen fotbollsvrist är typisk. Anledningen är en skada på framkanten av skenbenet, där små benfragment alternativt broskfragment vid ledkapselfästet slits loss. I samband med att kroppen läker ut skadan, bildas benpålagringar på ledytekanterna. Benpålagringarna leder så småningom till inflammation i ledkapseln, reducerad rörlighet och smärta.

Fotbollsvrist är vanligt, speciellt hos fotbollsspelare som varit med länge och fått upprepade småskador.

Överst ses en benpåbyggnad i framkanten i fotleden, både på underbenet och på språngbenet. Detta skapar smärta och inskränkt rörlighet.

Längst ned ses en fotbollsvrist med mer avancerade förändringar och fria benkroppar inuti leden. Detta tillstånd behandlas med fördel med titthålsoperation.

Behandling

Primärt behandlas skadan med inflammationshämmande medel samt fotledstejpning. Tejpning används för att minska maximalt rörelseuttag och därmed smärtan, som uppstår vid inklämning. Vid kvarvarande besvär rekommenderas operation, som görs med titthålsteknik. Benpålagringarna samt den inflammerade ledkapseln, eventuella lösa ben- och broskbitar tas bort med benfräs. Ibland kan det vara svårt att komma in i fotleden på grund av stora benpålagringar framtill. Samtliga operationer för fotbollsvrist och liknande problem kan dock göras med titthålsteknik, vilket påtagligt främjar rehabiliteringen och förkortar bortavaron från idrott.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.